لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.
چرا بچــه شما هم چـاق میشود و هم بیمــار؟


همیشه برای هر اتفاقی که برای بچهها میافتاد، بهخصوص وقتی مسئله مربوط به خورد و خوراک آنها باشد، این مادران بودند که مورد سرزنش قرار میگرفتند؛ غافل از اینکه بچهها در انتخاب غذا از پدر خود الگو برداری میکنند.



«جان» که پسری 13 ساله است، میگوید: «پدرم معمولا من را به رستورانهای فستفود میبرد. به همین دلیل، بیرون رفتن با او کلی خوش میگذرد. تازه از همه اینها بهتر این است که خودم میتوانم رستوران مورد علاقهام را انتخاب کنم. هر وقت هم با پدرم تنها در خانه باشم به من بیسکویت، آبمیوه، کیک و آب نبات میدهد؛ بستنی که دیگر در این روزهای گرم تابستان خیلی میچسبد. پدرم خودش خیلی چاق نیست؛ معمولا علاقهای هم به خوراکیهای خوشمزهای که برای من میخرد ندارد. فقط این روزها یک مشکل کوچک دارم، کمکم دارم نسبت به دوستهایم اضافه وزن پیدا میکنم. حالا با این همه خوراکیهای خوشمزه که نمیتوانم از آنها بگذرم چهکار کنم؟ واقعا باید همه آنها را دور بریزم؟!»
مادرها بیتقصیرند
همیشه برای هر اتفاقی که برای بچهها میافتاد، بهخصوص وقتی مسئله مربوط به خورد و خوراک آنها باشد، این مادران بودند که مورد سرزنش قرار میگرفتند؛ غافل از اینکه بچهها در انتخاب غذا از پدر خود الگو برداری میکنند. نه اینکه انتخاب غذای مادرها تاثیری در انتخابهای کودکان ندارد اما پدرها در این مورد تاثیرگذارترند. بهعلاوه کودکان در زمان بیرون رفتن با پدران خود، در انتخاب رستورانهایی که دوست دارند آزادتر هستند و در زمان خرید از فروشگاهها هم میتوانند هر میانوعدهای را که دوست دارند انتخاب کنند و مشکل اصلی هم همین است. گاهی هم لازم است پدرها در مقابل کودکان بایستند و با قاطعیت به آنها بگویند «نه فکر نمیکنم این برای سلامت تو مناسب باشد.» این اصلا نشانه خشن بودن پدر یا نامهربان بودن او نیست بلکه حس مسئولیت او را درخصوص سلامت کودکش میدهد.
وقتی پدرها اشتباه میکنند
بهطور معمول هرگاه در مشاورههای مدرسه یا مشاورههای خانواده به پدرها گفته میشود لازم است وقت بیشتری با کودک بگذرانند، معمولا نخستین برداشت آنها این است که باید با کودکان به خوشگذرانی بروند و معمولا نخستین انتخاب فستفودها و بستنیفروشیها هستند. برای همین هم لازم است گاهی به یاد آنها بیندازیم که آنها هم همانند مادران در قبال سلامت کودکان مسئولند. تحقیقات در زمینه چاقی مفرط در کودکان نشان میدهد، پدران نقش بیشتری در انتخاب غذاهای کودکان دارند و نتیجه آن هم خوردن موادغذایی ناسالم و آماده است. پدران بیشتر کودکان را به رستورانهای فستفود میبرند و این در نهایت به چاقی مفرط کودکان منجر خواهد شد. عادتهای تغذیه در دوران کودکی در سلامت فرد حتی در دوره بزرگسالی هم بسیار اهمیت دارد. ممکن است گاهی از اوقات کودک خود را ببینیم که صحیح و سالم است و از خوراکیهای خوشمزه اما ناسالم لذت میبرد. نباید برای تامین لذتهای لحظههای او سلامتش را به خطر اندازیم.
- اضافه وزن غیرطبیعی- یکی از تاثیرات منفی مصرف غذاهای آماده اختلال در عصبهای کنترل وزن در مغز است که در طولانی مدت به بروز چاقی مفرط منجر میشود. مصرف موادغذایی آماده سبب افزایش ترشح انسولین (هورمون تنظیمکننده قندخون) میشود که نتیجه آن کاهش سطح قند خون و گرایش به مصرف بیشتر شیرینیجات خواهد بود.
- سرطان، دیابت و ناراحتیهای قلبی- قطعا دوست نداریم کاری کنیم که خطر بیماریهایی چون سرطان، دیابت و ناراحتیهای قلبی کودکانمان را تهدید کند پس مراقب آنچه او میخورد باشید.
- بیش فعالی و اختلال حواس-کارشناسان تغذیه معتقدند، مصرف غذاهای آماده، استفاده از رنگهای مصنوعی و نگهدارندههای شیمیایی در غذاها خطر ابتلا به بیش فعالی را افزایش میدهد و کودکان بیمار را نیز تحریک میکند.
- افزایش سطح قند خون- مصرف موادغذایی آماده و چرب سبب میشود سطح قند خون افزایش یابد.
نوشابههایی که قلب را میکشند
همه ما رفتن به رستورانهای فستفود و خوردن غذاهای آماده و نوشابهها را دوست داریم اما همین نوشیدنیهای شیرین گازدارکافئین دار یکی از مواردی هستند که کودکان ما را تهدید میکنند. نوشیدنیهای شیرین عموما حاوی نوعی شیرینکننده مصنوعی به نام فروکتوز(شهد میوه) است. این طعمدهنده به سلولهای قلبی آسیب میرساند و ضربان قلب را دچار اختلال میکند. این نوشیدنیها همچنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و دیابت را افزایش میدهند. سکته مغزی، انقباض ماهیچههای قلب، دیابت نوع دوم، افزایش میزان کالری دریافتی روزانه در نتیجه آن چاقی، جمع شدن چربی در ناحیه شکم همگی از مضرات نوشیدن نوشیدنیهای شیرین و گازدار هستند. سعی کنیم به کودکانمان یاد دهیم که آب بنوشند و اگر آب باب میل آنها نیست، آبمیوههای طبیعی بنوشند.
چاره چیست؟!
پدرها باید سعی کنند در زمان ایجاد صمیمیت با کودکان برای آنها سیبزمینی سرخ کرده، بستنی، آب نبات و شکلات نخرند. علاوه بر این، پدرها باید مواد مغذی و سالم را بشناسند و به تغذیه کودکان اهمیت دهند. کودکان عادتها و رفتارهای غذایی خود را از پدرانشان میگیرند و این مسئولیت پدرها را بهعنوان الگو، سختتر میکند. علاوه بر اینها پدران باید بدانند که غذاهایی که اغلب تصور میکنند سالم هستند، برای سلامت کودکان ضرر دارند و به رشد آنها آسیب میرسانند. در زمان انتخاب رستوران بهتر است رستورانهایی را انتخاب کنیم که از موادغذایی سالم و تازه استفاده کنند.
اگر بتوانیم به کودکان خود یاد بدهیم به جای غذاهای فرآوری شده سبزی بخورند، خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را از آنها دور کردهایم. مصرف سبزیها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد. در میان سبزیها؛ گوجه فرنگی، اسفناج، سیب زمینی و کاهو سرشار از پتاسیم هستند و برای کودکان بسیار مفیدند. بهعنوان میان وعده مناسب برای کودکان هم میتوانیم از میوهها و دانههای آجیلی استفاده کنیم. در میان میوهها، آووکادو منبع خوبی از چربیهای سالم است. سیب هم منبع غنی فیبر است و مصرف آن خطر بیماریهای قلبی را کم میکند. با جایگزین کردن موادغذایی سالم به جای غذاهای آماده و کنسروها میتوانیم از بروز بیماریهایی همچون بالا رفتن سطح تریگلیسرید خون، افزایش وزن و چاقی مفرط و همچنین بیماریهای قلبی-عروقی جلوگیری کنیم.
تاریخ : یکشنبه 90/5/2 | 7:30 عصر | نویسنده : سیدسعیدبهروزجزین | نظرات ()
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید